Portfolio

Event catalog

Event catalog

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Широм света чланице УНЕСКА за образовање, науку и културу обележавају 21. фебруар као Међународни дан матерњег језика. Циљ ове манифестације је промовисање језичке културе, разноврсности и вишејезичности, као и сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. год. убијени у Даки (данас у Бангладешу), јер су протествовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.


Матерњи језик је део културног идентитета народа, препознавања различитости, али и толеранције и разумевања. Разноврсност језика је заједничко наслеђе људи и та разноврсност је важна за добробит свих. У нашој земљи има више од 30 националних мањина.

У свету се говори око 6000 језика, а према прогнозама линвиниста, до краја XXI века више од половине ће изумрети. Највише су угрожени језици са малим бројем говорника, од неколико стотина или десетина, који припадају малим заједницама (у Панчеву то су цинцарски и банатско бугарско-палћенски). Према проценама, свакодневно у свету нестане по један језик. Нестајањем језика нестаје и идентитет националних заједница.

Употребом језика и писма у савкодневном животу успећемо да сачувамо језик од заборава. Један од облика очувања језика су и језичке радионице за румунски, цинцарски, банатско бугарски и друге језике.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА нас уједињује, зближава и промовише културу и језике националних заједница. На свакој мананифестацији у Иванову се представља поезија, музика, фолклор и песме националних заједница уз присуство гостију из земље и иностранства.

Date

03 March 2021

Tags

Design, Catalog, Exhibition